Van zelfstandige naar 15 man personeel


Klaas is een geboren en getogen Urker. “Een Urker eigenschap is zelfstandig willen zijn, je eigen geld verdienen om het beter te krijgen”, vertelt Klaas de Boer. “De cultuur hier is ijverig, Urkers zijn werkers. Je ziet hier veel kleine bedrijfjes, ook in de bouw.” Klaas komt uit een familie van mensen die in de bouw werken. Klaas wist dus niet beter dan dat hij later ook de bouw in zou gaan. En nu is hij mede eigenaar van De Boer Bouw & Ontwikkeling op Urk en vertelt hij over zijn groei en de manier waarop.

Een visbedrijf bouwen als eerste opdracht

Vijf jaar geleden. Toen zette hij de stap naar een eigen bedrijf. Klaas: “Ik wilde het anders doen, ik zag kansen om het beter te doen.”Naast een mooie kans lonkte de zelfstandigheid, de vrijheid om zelf je eigen keuze te maken en goed werk af te leveren. Samen met drie andere aandeelhouders startte hij zijn bedrijf om vervolgens te zoeken naar mensen die vertrouwen in het nieuwe bedrijf hadden om een klus te mogen doen. Maar ook dat volgde snel. Een oom wilde een visbedrijf bouwen. Klaas mocht die bouwen, maar er kwam een ander project tussendoor: twee-onder-een-kapwoningen. “Eigenlijk was dat ons eerste project. Na nog een andere klus volgde dan toch het bouwen van het visbedrijf”.

Als je iets halfbakken doet, dan wordt het nooit wat.
Soms ontbreekt de sturing waardoor men als een blind paard allemaal dingen gaat doen.

Inmiddels is De Boer Bouw & Ontwikkeling een bedrijf met zo’n 15 man personeel. Als bouwbedrijf voeren zij werk uit voor bedrijven, instellingen en particulieren, van klein tot groot. Dus van een onderhoudsklusje tot de volledige turn key bouw van een visfabriek. De focus ligt op woning- en utiliteitsbouw waarmee zij zich steeds meer gaan richten op de projectontwikkeling. Ze zien zichzelf als een modern ontwikkelende aannemer met gedegen ouderwetse kwaliteit als eindresultaat. Toch werken ze bij De Boer Bouw & Ontwikkeling wel vanuit een iets andere gedachte dan de gemiddelde Urker. “Het voordeel is dat het op Urk allemaal harde werkers zijn, een noestig volk. Men wil heel graag, de mentaliteit is goed. Alleen soms ontbreekt de sturing waardoor men als een blind paard allemaal dingen gaat doen. Die goede wil moet beter aangestuurd worden, zodat je met veel minder energie meer kan bereiken. Dat kan door van tevoren goed na te denken, het project goed voor te bereiden met een goede calculatie. Dat willen we vervolgens ook goed communiceren, want we zien dat het daar toch vaak mis gaat.“

Klantcase De Boer Bouw & Ontwikkeling | kraan
Tegelijk is de cultuur bij ons best wel no-nonsens. We proberen onze mensen op de juiste manier neer te zetten, te helpen waar nodig en verder niet moeilijk te doen. Ze worden echt heel vrij gelaten in bepaalde zaken en waar nodig echt wel geholpen.

Het eerste pand werd al snel te klein

De bouw is door de jaren heen wel veranderd en kent inmiddels heel veel specialisaties. Het bedrijf ontkwam er dan ook niet aan om meer mensen op kantoor te hebben om een goede focus te houden. Gevolg was dat het eerste gehuurd pandje te klein werd en hebben ze iets groters gekocht. Dat werd in 2020 het pand aan de Griend 12g. En daarbij nog een pand aan de overkant om te verhuren. Klaas: “Als je iets halfbakken doet, dan wordt het nooit wat! Je moet het in één keer goed doen.”

Voor Klaas en zijn medewerkers is de keuze voor Kraan een voorbeeld van in één keer goed. De Boer Bouw & Ontwikkeling heeft nog steeds hetzelfde pakket als bij de start, alleen dan uitgebreider. Geregeld komt er iemand van Kraan langs om de vinger aan de pols te houden. En mochten er tussendoor vragen zijn, dan kunnen ze bellen. En anders wordt er iemand ingevlogen om uit te leggen hoe iets werkt. ”De software van Kraan is al helemaal ingericht met veel functionaliteiten. En als je nog iets mist, dan is dat ook te regelen. Het is bovendien een makkelijk pakket. Het werkt gewoon goed, en als ik iets wil weten, iets financieels bijvoorbeeld, dan is het één druk op de knop en dan heb je het.”

Tegelijk is de cultuur bij ons best wel no-nonsens. We proberen onze mensen op de juiste manier neer te zetten, te helpen waar nodig en verder niet moeilijk te doen. Ze worden echt heel vrij gelaten in bepaalde zaken en waar nodig echt wel geholpen.

De lijntjes zijn kort en persoonlijk

Goed nadenken voor hij een stap neemt, is bij hem een tweede natuur. Dus ook met het uitzoeken van software. “Je wil niet tussentijds overstappen op een ander pakket. Dat moet gewoon goed zijn”, aldus Klaas. Hij kwam al snel uit bij de software van kraan. “Hun software voldeed aan mijn eisen als gebruiker: het is een compleet ingericht pakket met makkelijke tools, diverse sjablonen voor projecten en de bijbehorende administratie en makkelijk in gebruik.” Het contact dat volgde met Kraan ervoer Klaas als plezierig. “Ze kwamen van Kraan bij mij thuis. De lijntjes zijn daar kort en persoonlijk! Dat merken we nu nog steeds als klant. Als je belt met een vraag, staat iemand van Kraan je persoonlijk te woord en doen ze er alles aan om snel antwoord te geven op je vraag. Dat sluit ook aan op hoe wij willen zijn als bedrijf: helder en duidelijk, met snel antwoord op vragen.”

Op kantoor wordt het geld verdiend

Met die structuur wordt onder meer de werkvoorbereiding bedoeld. Die moet goed zijn. Bij De Boer Bouw & Ontwikkeling gaan ze op zoek naar het maximale en voelen ze zich verantwoordelijk voor wat ze afleveren. “We willen het goed doen. Voor ons betekent dat kwaliteit leveren en afspraken nakomen. Goed bouwen is in onze ogen niet alleen wat je oplevert, maar ook netjes werken, naast een vlot en gestroomlijnd proces. Het proces moet net zo goed kwaliteit zijn. Daarin onderscheiden we ons graag. Daarvoor moet het op kantoor goed uitgedacht en geregeld zijn. Eigenlijk wordt op kantoor het geld verdiend, zeggen we weleens. Als wij hier op kantoor zitten te blunderen, dan kost het bakken met geld. We onderscheiden ons liever door een gestroomlijnd proces. Als alles past, kunnen de jongens daarna aan het werk. Op naar de volgende 5 jaar!”

Download klantverhaal
De Boer Bouw & Ontwikkeling werkt met bouwsoftware van kraan

Wilt u meer weten over onze producten?

kraan background menu element